A megrendezett Sütifesztiválok receptjei

„Desszertek az ősz jegyében” süti fesztivál receptjei, Kölcse 2016.10.14.

A receptek ide kattintva érhetők el!


A Ceglédi Sütemény Fesztivál receptjei

 

A sütemény neve: Sakk kocka

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 18 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 sütőpor, 1 /2 citrom héj, tejföl, (kakaó – csak a felébe)

Töltelék: ½ deci rum vagy aroma, 2 k. baracklekvár, kis forralt tej, 10 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg dió darált, 10 dkg összevágott rumba áztatott mazsola.

Elkészítése: Hozzávalókat összegyúrjuk, ketté vesszük. Az egyikbe hozzátesszük a kakaót. Tepsi hátulján megsütjük. A kakaós lapot összetörjük, hozzátesszük a kikevert tölteléket a fehér lapba. Csoki mázzal leöntjük, hűtjük. Másnap a kockacukrot sakktábla szerűen rárakjuk. Porcukorral leszórjuk. A kockacukrot óvatosan egyenként leszedjük és kész a süti. Hosszúkás szeletekre vágjuk.

Jó étvágyat hozzá!

A süti készítője: Balasa Lajosné /Cegléd/


 

A sütemény neve: Márványos

Hozzávalók:

Tészta: ½ kg liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 pohár tejföl.

Krém:  30 dkg cukor, 4 kanál liszt, ½ liter tej, 10 dkg vaj vagy margarin.

Márványhoz: 20 dkg porcukor, 2 tojás fehérje, 1 kanál kakaó, 1 kanál cukor, 1 kanál víz

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk), egy kis vizet öntünk hozzá.  4 kanál lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, felengedjük vele a felolvadt karamellt és összeforraljuk. Mikor kihűlt 10 dkg vajat vagy margarint keverünk hozzá és a kihűlt lapok közé kenjük. A márványhoz a porcukrot a tojás fehérjével keményre verjük. Ezt a tészta tetejére kenjük. A kakaót, cukrot vizes sziruppá főzzük és a tészta tetejére kent tojásfehérjére csurgatjuk, késsel széthúzzuk

Jó étvágyat hozzá!

 

A sütemény készítője: Végh Jánosné (Csemő)


 

A sütemény neve: Csodapalacsinta

Hozzávalók: 2 cs. babapiskóta, 1 cs. vaníliás puding, 1 cs. csokis puding, 1 cs. puncs puding, 1 l tej, 15 db. kisméretű palacsinta, 1 üveg kimagozott meggy, meggylé, cukor, víz, só, olaj, liszt, cukrozott kakaó

Elkészítése: Babapiskótát tortaformába – tepsibe egymás mellé rakjuk. Vaníliás pudingot megfőzzük, Ráöntjük a piskótára. Palacsintát sütünk, megtöltjük kakaóporral, majd a pudingra rakosgatjuk. Megfőzzük a csokis pudingot, majd a palacsintákra öntjük. Kimagozott meggyet teszünk a csokis puding tetejére. A befőtt levét felfőzzük a puncs pudinggal és a cukorral, majd ráöntjük a meggy tetejére.

A sütemény készítője: Horváth Ildikó – Tápiószele


 

A sütemény neve: Puncs kocka

Hozzávalók: Piskóta: Tészta 4 tojásból. Kakaós az is 4 tojásból.

Szirup: 3 dl víz, 3-4 evőkanál baracklekvár, 1 citrom reszelt héja és leve, 6 ek. rum, 2 ek. porcukor.

Máz: 1 cs. főzés nélküli puncs pudingpor, 2 ek. tej, 18 dkg margarin, 18 dkg porcukor

Elkészítése: A kakaós lapot kockára vágjuk, a sárga piskóta széleit is összekockázom, hozzá keverem a kakaóhoz. Az elkészített sziruppal összedolgozzuk a tésztákat. A sárga piskótát ketté vágjuk és a masszát rásimítjuk. A tetejét rátesszük és lenyomkodjuk, hogy egyenletes legyen.  Ezután a masszát elkészítjük, rásimítjuk, és hagyjuk pihenni hűtőbe. Tetszés szerint szeleteljük.

A sütemény készítője: Bakos Józsefné – Csemő


 

A sütemény neve: Diós almás linzer

Hozzávalók: 1 tepsi alja, 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 13 dkg margarin, 18 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, lehet citromhéj is. 1 sütőpor, annyi tej, hogy nyújtható legyen, fahéj

Töltelék: ½ kg reszelt alma cukrozva, 20 dkg cukros dió darálva

Elkészítése:  A lisztet elmorzsolom a margarinnal. Beleszórom a sütőport. Az összekevert liszt közepébe csinálok egy kis mélyedést és ebbe teszem a cukrot és a 2 tojássárgáját kézzel jól összekavarom a tojást a cukorral és utána kezdem összegyúrni, ha száraz a tészta, akkor teszem bele a tejet, hogy nyújtható legyen, majd fél óra pihentetés után egyharmad részt kiveszek a tésztából ebből lesz a rácsozás az alma tetejére, a többi tésztát kinyújtom gáz tepsi méretűre. A tésztát beleteszem kikent és lisztezett tepsibe, rászórom a cukros darált diót és erre teszem a reszelt almát és meghintem fahéjjal. Az 1/3-ad tésztából vékony hosszúkás rudakat sodrunk és berácsozzuk az almát. kb. 35 percig sütjük.

A sütemény készítőjének a neve: Csúriné Fehér Ilona – Cegléd


 

A sütemény neve: Angol szelet

Hozzávalók:

Tésztához: 5 evőkanál tej, 1 dkg szalalkáli, 6 tojás, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 vérnarancs aroma

Krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor

Tetejére: porcukor

Elkészítése: 4 evőkanál tejben feloldjuk a szalalkálit. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a margarint és a szalalkális tejet. Jól elkeverjük, végül a lisztet és a tojások felvert habját is belekeverjük. A tésztát 3 felé vesszük. Az első sárga marad, a másodikhoz 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál tejet keverünk, a harmadikhoz 1 vérnarancs aromát keverünk. A három lapot sütőpapírral bélelt tepsibe külön-külön kisütjük.

A krémhez a vaníliás pudingot a tejben megfőzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, és megtöltjük vele a lapokat. Alulra a barna lapot, középre a sárgát, felülre a rózsaszín kerül.

Tetejét porcukorral megszórjuk.

Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

A sütemény készítőjének neve: Türei Adrienn – Cegléd


 

A sütemény neve: Hájas kifli

 

Hozzávalók:

1 adaghoz való: 30 dkg sertés háj darálva, 3 db. tojássárgája, csipet só, 2 dl tej, 50 dkg liszt.

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk. 1 óra pihentetés után 3 db. cipót készítünk, majd teljesen kerekre nyújtjuk. majd feltekerjük, majd 3-4 cm nagyságúra daraboljuk, majd egyenként kinyújtjuk hosszúkás kifli formára.

Tölteléket rakunk bele: dió, mák, stb. Ezután kifli formába felhajtjuk. vaníliás cukorral szórjuk.

A sütemény készítőjének neve: Vágó Lászlóné – Nagykőrös


 

A sütemény neve: Rákóczi túrós

Hozzávalók: liszt, vaj, porcukor, tojás, tejföl, szódabikarbóna, túró, cukor, búzadara, baracklekvár

Elkészítése: A felsorolt hozzávalókból tésztát készítünk. egy tepsit vajjal kikenünk, liszttel meghintjük, majd belefektetjük a kinyújtott tésztát. 180 Celsiusra előmelegített sütőben félkeményre sütjük. A félig sült tésztát megkenjük baracklekvárral, majd ráborítjuk a bekevert túrókrémet. Visszatesszük a sütőbe. Közben keményre verjük a tojásfehérjét a cukorral. Kb. 20 perc elteltével, amikor a túró már nem folyik, kivesszük a sütőből és a tetejére kanalazzuk a habot. Mehet vissza a sütőbe egészen addig, amíg a hab megszikkad és kicsit meg nem pirul. Ha kihűlt felszeleteljük.

Jó étvágyat!

A sütemény készítője: Andó Emese – Abony


 

A sütemény neve. Regáti szelet

Hozzávalók: Tésztához: 10 kanál porcukor, 10 k. paradicsomlé, 10 k. olaj, 1. k. kanál szalalkáli, és annyi liszt, hogy gyenge tészta legyen (kb. 50 dkg)

Krémhez: 7 dl tej, 5 kanál gríz, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin. Baracklekvár a töltelékhez.

Elkészítése: Összekeverem a tésztához valókat. Négy részre osztom. Egyenként elnyújtom kb. 30 x 25 cm nagyságúra, tepsi hátulján megsütjük őket.  Ezután elkészítjük a krémet. Megfőzöm a tejet a grízzel, hagyom kihűlni. 20 cukrot a margarinnal habosra keverem, majd a két krémet összekeverjük.

Az első lapot krémmel a másodikat lekvárral, a harmadikat megint krémmel töltjük. Porcukorral hintjük. Másnap szeletelhető.

A sütemény készítője: Tárnok Ferencné – Csemő


 

A sütemény neve: Túrós barackos

Hozzávalók: 2 tojás sárgája, sütőpor, sütő vaj, tejföl, barackbefőtt, túró, kakaópor, vaníliás cukor,  kristálycukor, liszt

Elkészítése: Tojás sárgáját –  sütőport – vajat – tejfölt –  kakaóport – cukrot jól kikeverem, és fokozottan lisztet adok hozzá, összegyúrom, hogy könnyű tészta legyen belőle. A kész tésztát megfelezem, az egyik felét kinyújtom – kizsírozott, lisztezett tepsibe bele teszem. Túrót teszek a tésztára. A barack darabokat vékonyan leszeletelem és rárakom sorba a túró tetejére.   A tészta másik felét is kinyújtom, és ráhelyezem a túró – barack tetejére.

Előmelegített sütőbe megsütöm. Kihűlt állapotába felszeletelem és porcukrozom.

Jó étvágyat hozzá!

A sütemény készítője: Dabis Károlyné  Cegléd


 

A sütemény neve: Francia mákos

Hozzávalók: 6 tojás, 4 dl cukor, 4 dl liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 6 kanál víz, 3 dl mák, 1 cs. sütőpor

Lap: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 kanál méz, 1 tojás, 1. kk. szódabikarbóna: 2 lapot sütünk.

Krém: 3 tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 30 dkg margarin, 3. cs. vaníliás pudingpor, 1 l. tej.

Elkészítése:

1.) Hat tojássárgáját, 6 kanál vizet kikeverem, hozzá adom, cukrot, lisztet, mákot a sütőport, majd hat tojás fehérjéből felvert kemény habot. Megsütöm mint a piskótát 28 x 40 tepsiben.

2.) Mézes lap anyagait összegyúrom, ha kell, tejfölt teszek a tésztához, nyújtható legyen. Kettő lapot sütök 28 x 40 tepsi hátán sütöm.

Krémet: 30 dkg margarint kikeverem a 20 dkg porcukorral habosra: 3 tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor, 3 cs. vaníliás pudingpor, összekeverem és 1 liter tejben megfőzöm, ha kihűlt összekeverem a margarinos krémmel. Egy mézes lapra kenem a krémet, ráteszem a piskótát, majd megkenem krémmel, és ráteszem a másik lapot. A tetejére is kenek vékony krémet. 15 dkg durvára darabolt diót 1 kanál kristálycukorral, 1 kanál margarinnal barnára pirítok és a tetejére kenem.

A sütemény készítője: Tar Lászlóné – Cegléd    


 

A sütemény neve: Puncs kocka

Hozzávalók: Piskóta tészta 4 tojásból. Kakaós az is 4 tojásból.

Szirup: 3 dl víz, 3-4 ek. baracklekvár, 1 citrom reszelt héja és leve, 6 ek. rum, 2 ek. porcukor.

Máz: 1. cs. főzés nélküli puncs pudingpor, 2 ek. tej, 18 dkg margarin, 18 dkg porcukor.

Elkészítése: A kakaós lapot kockára vágjuk, a sárga piskóta széleit is összekockázom, hozzákeverem a kakaóshoz. Az elkészített sziruppal összedolgozzuk  a tésztákat. Sárga piskótát kettévágjuk, és a masszát rásimítjuk. A tetejét rátesszük és lenyomkodjuk, hogy egyenletes legyen. Eztán a mázat elkészítjük. Rásimítjuk és hagyjuk pihenni hűtőben. Tetszés szerint szeleteljük.

A sütemény készítője: Bakos Józsefné – Csemő


 

A sütemény neve: Csodapalacsinta

Hozzávalók:  2 cs. babapiskóta, 1 cs. vanilíás puding, 1. cs. csokipuding, 1 cs. puncs puding,  liter tej, 15 db. kisméretű palacsinta, 1 üveg kimagozott meggy, meggylé, cukor, víz, só, olaj, liszt, cukrozott kakaó.

Elkészítése: Babapiskótát tortaformába/tepsibe egymás mellé rakjuk. Vanilíás pudingot megfőzzük. Ráöntjük a piskótára. Palacsintát sütünk, megtöltjük kakaóporral, majd a pudingra rakosgatjuk. Megfőzzük a csokis pudingot, majd a piskótára öntjük. kimagozott meggyet teszünk a csokis puding tetejére. A befőtt levét felfőzzük a puncs pudinggal és cukorral, majd ráöntjük a meggy tetejére.

A sütemény készítője: Horváth Ildikó – Tápiószele


 

A sütemény neve: Ne vidd sehová

Hozzávalók: 6 db. tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt, sütőpor, ebből piskótát sütünk, 1 üveg meggy, 2. db. kávé puding, torta bevonó a tetejére.

Elkészítése: A kész piskótára rákenem a krém felét, erre rá a magozott meggyet, és a krém másik felét is rákenem, és a tetejére az olvasztott csokit.

A sütemény készítője: Sáfár Nagy Istvánné – Nagykörös


 

A sütemény neve: Angol szelet

Hozzávalók: 4 evőkanál tej, 1 cs. szalalkáli, 6 tojás, 30 dkg porcukor, 1 cs. Rama margarin, 1 evőkanál kakaó

Krém: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs. vanilíás pudingpor, 3 dl tej

Tetejére: 4 dl tejszín, 30 dkg liszt, 1 piros – 1 zöld aroma vagy ételfesték. Bevonó csoki.

Elkészítése: 4 evőkanál tejben 1 cs. szalalkálit feloldunk. 6 tojás sárgáját, 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 1 csomag Rama margarint és a feloldott szalalkálit. Jól elkeverjük. Végül 30 dkg lisztet és a tojások kemény habját tesszük bele. A kész masszát 3 felé vesszük. Az első marad sárga, a másodikhoz piros aromát, harmadikhoz zöld aromát teszünk. Lapokban sütjük. Krém: 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverjünk. 1 cs. vanilía pudingot, 3 dl tejben megfőzzünk. Ha a puding kihűlt, a kikevert vajhoz keverjük. Alulra tesszük a zöld lapot. Megkenjük krémmel, ráborítjuk a sárgát, majd a piros lapot. Tetejére a felvert tejszínhabot, rá reszeljük a csokoládét.

Jó étvágyat!

A sütemény készítője: Pánczél Józsefné – Cegléd


 

A sütemény neve: Elefánt könnycsepp

Hozzávalók: 

Tészta: 6 tojás, 12 dkg cukor, 1 ek. liszt, 1 mk. szódabikarbóna, 2 ek. kakaó

Krém: 3 dl tej,  1 egész tojás, 20 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 1 cs. vanilíás cukor, 1 ek. kakaó, 2 nagy banán, 3 ek. liszt

Elkészítése: 6 tojás fehérjét felverem kemény habnak és hozzáadom a 12 dkg cukrot. Tovább verem kemény habnak, majd egyenként beleteszem a tojássárgákat, az 1 ek. lisztet, 1 mk. szódabikarbónát, 2 ek. kakaót, és kizsírozott, lisztezett sütőlemezen kisütöm. Ha kész kiveszem és feltekerem.

Krém. A 3 dl tejbe teszem a 3 ek. lisztet, 1 egész tojást, simára keverem és összefőzzük, kihűtöm, 20 dkg margarint a 14 dkg cukorral habosra keverem és a kihűlt főzött krémhez keverem. Az egyikbe vanilíás cukrot a másikhoz 1 ek. kakaót keverek.

Ha kihűlt a tészta kihajtom, rákenem a fehérkrémet, majd a kakaós krémet. A hosszanti szélére rakom a banánt és óvatosan feltekerem. Hűtőbe teszem legalább 1 órára, majd szeletelem.

Jó étvágyat!

A sütemény készítője: Lendérné Kovács Ilona – Cegléd


 

A sütemény neve: Rákóczi túrós

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl

Töltelék:  50 dkg túró, 2 tojássárgája, 3 kanál búzadara, 20 dkg cukor, 1 dl tejföl

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrom, kinyújtom, és félig megsütöm az összekevert túrót szétterítem rajta, a tojás fehérjét habbá verem és a túróra kenem. Vissza teszem a sütőbe és készre sütöm.

A sütemény neve: Lőrincz Ferencné – Csemő


 

A sütemény neve: Kakaós piskóta

Hozzávalók: 12 db. tojás, 12 kanál cukor, 12 kanál liszt, 2 kiskanál szódabikarbóna

Krém: tojás, cukor, liszt, tetejére csoki.

Elkészítése: Kakaós piskóta recept.

A sütemény készítője: Ruppertné Zila Eszter


 

A sütemény neve: Feketeerdő tortaHozzávalók: 1 db. csokoládés piskóta: 7 tojás, 7 evőkanál kristálycukor, 7 evőkanál liszt, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál kakaópor, 1 cs. sütőpor.

Töltelék: 3 dl meggylé, 1 vaníliás puding, 6 dkg cukor, 40 dkg meggybefőtt, 2 evőkanál zselatin, 1 l tejszín, 2 evőkanál cukor

Díszítés: 2 dl tejszín, néhány meggy, 6-8 dkg csokoládé forgács

Elkészítése: A két tojássárgáját, habosra keverjük a kristálycukorral, a vízzel és a rummal, liszttel elkeverjük, a kakaóval, a sütőporral.    A tojássárga tetejére szitáljuk, és jó alaposan belekeverjük. A tojásfehérjét, kemény habbá verjük, és a masszához keverjük, és előmelegített sütőben megsütjük, ha kihűlt 3 lapra vágjuk. a következőkkel megtöltjük.

3 dl meggyléből, a pudingból, és a cukorból, sűrű krémet főzzünk. A tűzről levéve beleforgatjuk a lecsöpögtetett meggyet és zselatin felfőzött felét. A tejszínt 2 evőkanál cukorral keményre verjük és a zselatin másik felét belecsurgatjuk, és külön-külön habzsákba tesszük, és ezekkel töltjük meg a lapokat. Végül a maradék tejszínnel bevonjuk, és a meggyszemekkel díszítjük, és csokoládé forgáccsal leszórjuk.

A sütemény készítője: Menyhárt Ferencné – Csemő


 

A sütemény neve: Tekert diótorta

Hozzávalók: 11 db. tojás, 24 dkg dió, 20 dkg cukor, + a piskótába 11 evőkanál, 3 dl víz vagy tej, 25 dkg vaj, 1 cs. vanilíás cukor, kakaó, 2 cs. sütőpor

Elkészítése: Piskótatészta kakaós: 6 tojás fehérjét habosra keverem, 6 tojássárgáját, 6 kanál cukorral kikeverem, összekeverem a tojásfehérjét a cukorral kikevert sárgájával, 6 kanál liszttel, 1 cs. sütőporral. Tortaformába öntöm, megsütöm.

5 tojásból tepsibe piskótát készítek, ugyanúgy ahogy az előzőt.

Krém:  24 dkg diót, 20 dkg cukorral 3 dl vízzel vagy tejjel sűrűre főzöm, beleteszem a 25 dkg vajat, és az 1 cs. vanilíás cukrot, olvadásig főzöm. Az 5 tojásos piskótát, 5 cm-es csíkokra vágom, rákenem a krémet, ha kihűlt. Félbevágom, a kerek piskótát megkenem alul is és fölül is, az alsóba beletekerem az 5 cm csíkozott piskótát és ráteszem a kerek tetejét, a többi krémmel bekenem az egész tortát. Egész dióval díszítem a lekent tetejét!

A sütemény készítője: Pataki László – Cegléd


 

A sütemény neve: Citromos álomtorta

 

Hozzávalók: Piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, pici só, pici ecet. Rendes piskótát készítünk.

Krémhez: Fél liter tejföl, fél liter Hulala tejszín, 1 cs. vanilíás cukor, 2 db. egész citrom héja, leve, 12 evőkanál cukor

Elkészítése: A tejfölt habosra keverjük a 2 féle cukorral, beletesszük a citrom levét, héját reszelve, a tejszínt jó keményre felverjük és óvatosan beleforgatjuk a habosra kevert tejfölbe. A piskótát 3 részre osztjuk, majd minden részt bekenjük a citromos krémmel. Annyi krémet hagyjunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A tetejét díszíthetjük csoki darával vagy citrom karikával is.

 

A sütemény készítője: Demeter Béláné – Cegléd


 

 

A sütemény neve: Krumplis pogácsa

 

Hozzávalók:

Tészta: 50 dkg héjában főtt krumpli, 70 dkg liszt, 1,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 2 bő teáskanál só, 30 dkg margarin, 2 tojás

Lekenéshez: 1 tojás

A tetejére: 20 dkg Trappista sajt lereszelve

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük és krumplinyomón áttörjük. A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A 25 dkg margarint, a krumplival 5 dkg, még langyosan habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt élesztőt, a lisztet, és a tojásokat, és a sót, és jól összegyúrjuk. 40 percig letakarom, és meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk 2 cm vastagságúra, lekenjük az olvasztott margarinnal és hajtogatjuk, és 15 percig pihentetjük és a hajtogatást és a lekenést megismételjük. Végül 2 centiméteresre elnyújtjuk, és a tetejét bevagdossuk, és 4-5 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírba bélelt tepsibe rakjuk, tojással lekenjük, és reszelt sajttal leszórjuk 13-15 percig sütjük.

 

A sütemény készítője: Menyhárt Ferencné – Csemő


 

 

A sütemény neve: Sajtos rúd

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg ráma margarin, 15 dkg reszelni való sajt, 2 kk. só, 1 db. 8 grammos sütőpor, 2 tojássárgája a tésztába, 2 tojássárgája a megkenéshez. 1 kisdoboz tejföl.

Elkészítése: A lisztet, margarint, sajtot (reszelt)  és a két tojássárgáját sóval összemorzsoljuk. Utána a kispohár tejföllel gyúrhatóvá tesszük. A tésztát 15-20 percet pihentetjük. Utána kinyújtjuk. Kb. fél ujjnyira, csíkokra vágjuk, A tetejét megkenjük a maradék 2 db. tojásságájával. 180 fokos sütőbe sütjük, kb. 20 perc alatt aranysárgára sül és kész!

 

A sütemény készítője: Nemes Ferenc – Abony


 

A sütemény neve: Habos kókuszos

Hozzávalók: 10 db. tojás, 25 dkg kókusz, 30 dkg porcukor, 4 fél evőkanál liszt, 9 dl tej, 3 cs. vanilía puding, 20 dkg ráma, 20 dkg porcukor

Elkészítése:

Tészta:  A tojásfehérjét felverjük félig, és utána beletesszük a 30 dkg cukrot, majd végül a kókuszreszeléket és a lisztet, papírral kibélelt tepsiben megsütjük.

Krém: 9 dl tej, 10 tojássárgáját 3 cs. pudingport és a 20 dkg cukrot és az egészet sűrűre főzzük, ha kihűlt a vajat összekeverjük. Végül a tejszínhabot felverni habnak és a tetejére rátesszük.

A sütemény készítője: Dobrovinszki Andrásné – Cegléd

 

 Újlétai Sütemény Fesztivál receptjei

A sütemény neve: Kapucsínós szelet

Hozzávalók: 2. db. négytojásos piskóta, 1 sárga, 1 kakaós.

Krém. 2 csomag tejszín ízű puding, 6 dl tejbe megfőzni. 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra kavarni és a pudinggal összekeverjük.

Elkészítése: A krém felét rátesszük a barna piskótára. A krém 2. felébe belekeverünk 2 ek. kapucsínót, vagy 2 tk. instant kávét. A fehér krémre ráöntünk 10 dkg olvasztott csokimázt. Ezután rátesszük a sárga piskótát, míg a csoki meg nem dermed. A sárga krémre rátesszük a kapucsínós krémet és végül ismét csokimázt teszünk a tetejére.

Összeállítás: Barna piskóta, fehér krém, csoki máz, sárgapiskóta, kapucsínókrém, csokimáz.

Nagy Józsefné  – Újléta


A sütemény neve:. Mimóza szelet

Hozzávalók:

Tészta: 60 dkg liszt, 25 dkg ráma, 14 dkg porcukor, 1 sütőpor, 1 tojás, 5-6 ek. tejföl.

Krém: 5 dl tej, 4 ek. liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg ráma, 2 citrom leve és héja, 1 nagy üveg baracklekvár, 1 ét tortabevonó.

Elkészítése: A lisztet a rámával elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat, jól kidolgozzuk a tésztát és négy lapot sütünk belőle. A krémhez a tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk. A porcukrot a rámával habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel és két citrom levével és 1 héjával jól összekavarjuk, és megtöltjük vele a lapokat, úgy hogy mindegyik lapot először megkenjük a baracklekvárral, és arra kenjük a krémet.

Végül a tetejére csokimázt tesszünk.

 Vágner Ferencné  – Újléta


A süti neve: Négylapos krémes

 

Hozzávalók. 50 dkg liszt, 10 dkg ráma, 15 dk cukor, 1 vaníliás cukor, 1 dl tej, 2 db. tojás, 1 csomag szalakáli

Krém: 6 db. tojás, 3 cs. vanília puding, 7 ek. porcukor, 12 dl tej, 15 dkg vaj

 

Elkészítése: A lisztet a rámával, a cukorral, a vaníliával és a 2 db. tojással összemorzsoljuk és az 1 dl tejbe felfuttatjuk a szalakálit és összedolgozzuk. 4 lapot sütünk belőle.

Krém: 6 tojássárgáját, a vaníliapudingot, plusz porcukrot, 12 dl tejjel krémet főzzünk, beletesszük a vajat és még melegen a tojások felvert habját. Még melegen megtöltjük a lapokat. a tetejére vanilíás cukor.

 Palotainé Szabó Erzsébet  – Újléta


A süti neve: Reszelt túrós

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 db. tojássárgája, 1 sütőpor, 1 vanília, 1 margarin, 3 ek. kakaópor

Töltelék: 1 kg túró, 25 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 vanília, 4 tojásfehérje habbá verve, ½ citrom reszelt héja

Elkészítése: Tésztának valót jól összegyúrjuk, és kivajazott tepsibe reszeljük a tészta felét, majd a tölteléket rákenjük, és a tészta másik felét rá reszeljük. ha megsült a süteményünk porcukorral megszórjuk a tetejét.

Nagy Sándorné  – Újléta


A süti neve: Fahéjas vaníliás szelet

 

Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg kristálycukor, 5 ek. víz, 20 dkg liszt, ½ sütőpor, 10 ek. darált dió, 1 tk. fahéj

Krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dl tejszín

Elkészítése: A tojásokat felverjük a cukorral és a vízzel. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet és a diót, majd megsütjük, mint a piskótát. A puding porokat és a tejet sűrűre főzzük. ha kihűlt hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint és a vaníliás cukrot. A krémet rákenjük a kihűlt tésztára, tetején egyenletesen elosztjuk a felvert tejszínhabot, reszelt csokival díszítjük.

Major Jánosné  – Újléta


A süti neve: Kinder szelet

 

Hozzávalók: 2 db. tojás, 2 ek. méz, 15 dkg cukor, 2 ek. kakaó, 5 dkg margarin, 2 cs. tejszínes puding, 1 ek. liszt, 5 dl tej, 1 pohár tejföl, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor

 

Elkészítése:

Tészta: 2 db. tojás, 2 ek. méz, 15 dkg cukor, 2 ek. kakaó, 5 dkg margarin, mindezt gőz fölött megfőzzük, kihűlés után 35 dkg lisztet 3 kk. szódabikarbónát kavarunk bele. Ezt követően fél órát hűtőbe pihentetjük, majd két lapot sütünk belőle.

Krém: 2 cs. tejszínes puding, 1 ek. kanál liszt, 5 dl tej, 1 pohár tejföl, ezeket keményre főzzük. 25 dkg margarint, 15 dkg porcukorral habosra keverünk. A két krémet összekeverjük, és ezzel töltjük meg a két lapot. A tetejét csoki mázzal kenjük meg.

Máté Julianna  – Újléta


A süti neve: Mákos szelet

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 tojássárgája, 4 evőkanál tejföl, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg mák

Krémhez: 4 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál liszt,1,5 dl tej, 20 dkg ráma, 30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, és 4 lapot sütünk belőle, közepes hőmérsékletű sütőben. A pudingporokat a liszttel és kevés tejjel elkeverjük, a többi tejet felforraljuk, majd a tűzről levesszük, belekeverjük a pudingos keveréket, és ismét felforraljuk, majd a tűzről levesszük, belekeverjük a pudingos keveréket, és ismét felforraljuk. Kihűtjük. A rámát simára dolgozzuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, és apránként hozzáadjuk a pudingos krémet. A masszát a lapokra kenjük, legalább fél napig állni hagyjuk, és szelve kínáljuk.

Máté Zoltánné  – Újléta


A süti neve: Csíkos tészta

 

Hozzávalók: 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 6 evőkanál finomliszt, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál darált mák. A második laphoz ugyanezeket a hozzávalók csak darált dió, 3. laphoz is ugyanez csak keserű kakaópor.

 

Elkészítése:

Krémhez: 1 liter tej, 8 evőkanál búzadara, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg porcukor tetejére, 10 dkg reszelt csoki. Az első laphoz valókat a felsorolt hozzávalókból, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, közepes lánggal kb. 25 perc alatt megsütjük, majd együtt a sütőpapírral táblára borítjuk, leemelve róla a papír. Hűlni hagyjuk, és rátesszük a diós lapot. A kakaós lapot sütjük utoljára, ezzel is úgy járunk el, mint a másik két lappal. Ezután a tejből és a darából sűrű krémet főzzünk, hűlni hagyjuk, amíg kihűl, addig a vajat habosra keverjük és a kihűlt krémmel pedig simára keverjük. Végül a lapokat megkenni mákos a felső, középső a kakaós, az alsó a diós. Vékonyan kell kenni, hogy a tetejére is jusson krém. És aztán csokit reszelünk rá.

Tóth Mihályné  – Újléta


A süti neve: Mézes gerberand

 

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 2 tojás, 4 ek. olvasztott méz, 1. kk. szódabikarbóna,16 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 5 ek. tej

Elkészítése: A 4 ek. tejet, 2 tojást, a mézet, a vajat, a porcukrot, kakaót, szódabikarbónát, fakanállal jól kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, jól összegyúrjuk, 5 lapot sütünk.

Krém: 6 ek. lisztből, 3 tojássárgájából, 1 l tejből sűrű krémet főzünk, 20 dkg porcukrot, 20 dk vajjal, 2 vanília cukorral habosra kavarjuk a kihűlt krémet hozzáadjuk, a lapok közé kenjük.

Máz: 10 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 3 ek. kakaót gőz felett kikavarjuk, a tetejére kenünk egy nagy tortabevonót, 3 ek. olajjal gőz felett elkavarjuk és tetejére öntjük.

 Angyal Imréné  – Újléta


A süti neve: Elefánt könnycsepp

 

Hozzávalók: 6 db. tojás, 5 ek. porcukor, 4 ek. kakaó, 2 ek. liszt, késhegynyi sütőpor, 2. db. banán

Krém: 13 dkg margarin, 13 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 ek. liszt, 1 cs. vanília, 1 tortabevonó

Elkészítése: A 6 tojást szétválasztani, a tojásfehérjét felverni, a tojássárgáját porcukorral és a kakaóporral kikavarjuk, aztán összekeverjük és hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.

Krém: A tejet a lisztet megfőzzük, a porcukrot a vajjal habosra kavarjuk és a kihűlt masszával egybe keverjük. Krémmel lekenjük, a tésztát beletesszük a két db. banánt feltekerjük és leöntjük csoki mázzal.

Vágnerné Balázs Andrea  – Újléta


A sütemény neve: Karamellás szelet

 

Hozzávalók:

Tészta: 4 tojássárgája, plussz 2 evőkanál cukor, plusz tojás fehérje, plusz 2 evőkanál cukor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, plusz 1/2 csomag sütőpor, plusz 2 Nescafé (por)

Krém. 5 dl tej, 2 karamellás pudingpor, 20 dkg Rama, 15 dkg porcukor, 2 dl-es Hulala

Elkészítése: A tojások sárgáját és a fehérjét külön-külön felverni a cukorral, és a sárgájához hozzáadni az olajat, tejet, majd a liszttel összekevert sütőport és a Nescafét. Végül a fehérjével összekavarni, 180 Celzíuszon alsó-felső sütésen megsütni.

Krém: Pudingport megfőzöm a tejjel, a margarint kikeverni a porcukorral, aztán amikor a puding kihűlt a kettőt összekeverni. A kihűlt tésztára kenjük, majd végül a felvert Hulalát tesszük a tetejére.

Ökrösné Kovács Zsuzsanna  – Újléta


A sütemény neve: Rumos babapiskótás krém

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál kakaópor, 1 tojás, kevés tej

Krém: 4 dl tej, 1 csomag vanília pudingpor, 20 dkg margarin,20 dkg porcukor

Töltelék: 1 csomag babapiskóta, rum aroma, tej

Tetejére: 10 dkg tortabevonó, 2 evőkanál olaj

 

Elkészítése: A tésztához a lisztet a margarinnal, a cukorral, a szódabikarbónával, a mézzel, a kakaóval, a tojással és kevés kb. fél dl tejjel összegyúrjuk. Ebből a tepsi hátán (20 X 32 cm) lapot sütünk. A krémhez a pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral megfőzzük, levesszük a tűzről, majd addig kavarjuk, amíg kihűl. A porcukrot a margarinnal habosra kavarjuk és a kihűlt pudinggal jól összekeverjük.

Az egyik megsült lapot tepsibe helyezzük, erre kenjük a krém felét. Babapiskótákat rumos tejbe áztatunk és ezt a krémre terítjük, a maradék krémet rákenjük a babapiskótákra, majd a másik lappal befedem, és a tortabevonóval megkenem.

Oláh Józsefné  – Újléta    


A sütemény neve: Meggyes, túrós krémes sütemény

 

Hozzávalók.

Tészta: 6 tojás, 6 kanál porcukor, 6 kanál liszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál olaj, 2 ek. holland kakaópor, a tészta hozzávalóiból piskótát sütünk

A krém tetejére: 25 dkg áfonya, 1 csomag piros zselatin

Krém: ½ kg túró (de két 25 dkg-os, mert az nem annyira darabos), 3 cs. vanília cukor, ízlés szerint porcukor, 1 csomag vanília pudingot megfőztem 3 dl tejjel, kihűlés után hozzá adtam a túróhoz. 15 dkg margarint ízlés szerint porcukorral habosra kevertem robotgéppel, ezt is hozzáadtam és jól össze kell robotgéppel keverni. Kész krémet rákenem a piskótára, ráteszem az áfonyát. A zselatint a használati utasítás szerint feloldom és langyos állapotban az áfonyára öntöm. Jól lehűtöm és eztán szeletelem. Lehet málnával, meggyel, eperrel is készíteni.

Apagyi Györgyné  – Nádudvar


A sütemény neve: Őszibarackos alagút

 

Hozzávalók: Kettő piskótatekercset sütünk 4-4 tojásból. Baracklekvárral megkenjük és szorosan feltekerjük. Hagyjuk, hogy jól megszívja magát legalább 2 óráig pihenjen. Közben elkészítjük a tölteléket.

Túrókrém: 2 db. 25 dkg túrót összetörünk, aki szereti, pici rumot is tehet bele. Kibontunk 1 nagy dobozos, felezett őszibarackot. A levét leöntjük és 1 csomag zselatint feloldunk benne, majd óvatosan felmelegítjük, hogy elolvadjon, de ne forraljuk! Langyosra hűtjük. felverünk 2 x 2 dl tejszínt (ízlés szerint ízesítjük cukorral). Amikor ez mind kész akkor összekeverjük. A piskótatekercset vékonyan felszeljük. 2 őzgerincformát kibélelünk folpackal. Szépen kirakjuk a piskóta szeletekkel, majd a túrókrémmel félig megtöltjük, amire rárakjuk gömbölyű részükkel lefelé a barackot, amit ismét túrókrémmel fedünk be. A végén a tetejére is piskótával rakjuk ki. Betakarjuk a fóliával és legalább 1 éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy szépen tudjuk szelni. Ebből 2 rúd van.

Fülöp Józsefné  – Püspökladány


A sütemény neve: Sajtos-sonkás párnácska

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró (papírban csomagolt), 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor.

Töltelék: 15 dkg főtt sonka, vagy tarja, 3 evőkanál krémsajt, és 15 dkg sajtot megreszelünk, amihez a krémhez keverünk 4 evőkanál reszelt sajtot a maradékot pedig a kész tésztára szórjuk, mielőtt sütjük.

Elkészítés: A lisztet, sót, sütőport összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a túrót és összegyúrjuk tésztává.

Vékonyra nyújtjuk és 5 X 5 cm-es kockára vágom. A sonkáskrémből kis halmokat rakok a tésztára, majd átlósan ráhajtom a tésztát. Villával megnyomkodom a széleit, tepsibe rakom és megszórom reszelt sajttal. forró sütőben sütöm.

Fülöp Józsefné  – Püspökladány


A sütemény/torta neve: Fekete erdő torta

 

Hozzávalók: Piskótalap

A töltelékhez: 3 dl meggylé, 1 cs. vaníliás pudingpor, 6 dkg cukor, 20 dkg meggybefőtt, 2 ek. zselatin,  6 dl tejszín, 2 ek. cukor

A díszítéshez: 6-8 dkg csoki forgács, tejszín, néhány szem meggy

 

Elkészítése: A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve főzd sűrű krémmé. A tűzről levéve szórd bele a kimagozott meggyet. A zselatint áztasd 1 dl vízbe, majd melegítsd addig, amíg teljesen feloldódik. A tejszínt verd kemény habbá, csorgasd bele a zselatint. A meggyes és a tejszínes masszát keverd össze. A piskótát vágd 3-4 lapba, kend rá a krémet a lapokra, illeszd össze, majd a végén a tejszínnel és a meggyel, csoki forgáccsal díszítsd.

Törökné Csuha Mária  – Újléta


A sütemény/torta neve: Tejszínes csoki torta

 

Hozzávalók: 9 tojás, 18 dkg liszt, 18 dkg kristálycukor, 11 dkg kakaópor, 1/2 sütőpor,

Krémhez: 4 dl tej, 8 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg Rama, 5 dl Hulala habtejszín

Díszítés: Meggyszemek, ét csoki

 

Elkészítése: A 9 tojásból szokásos módon megsütjük a piskótát. Ha kihűlt 3 részre vágjuk. A krémhez a tejet a cukorral és a liszttel és a kakaóval felfőzzük. Ha kihűlt 10 dkg rámát belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a vajas krémhez adjuk, annyit hagyunk, amivel a tortát be tudjuk vonni és díszíteni. A tortát meggyszemekkel és ét csoki reszelékkel díszítjük.

Dankos Viktória  – Nyírábrány


A sütemény neve: Sajtos perec

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 teáskanál só, 20 dkg reszelt sajt, plusz a tetejére kb. 3 evőkanál tejföl

Elkészítse: A hozzávalókat összegyúrjuk, jó nyújtható legyen a tésztánk 4-5 mm-re nyújtjuk. Perecszaggatóval szaggatjuk, tojás sárgával lekenjük. Megszórjuk trapista sajttal, előmelegített sütőben 180 fokon pár perc alatt rózsaszínűre süssük. 2 db. tojás kell a kenéshez.

Nagyon finom.

Gere Sándorné  – Kaba


A sütemény neve: Egyszerű pogácsa

 

Hozzávalók. 1 kg liszt, 30 dkg Rama, 1 dl tej, 1 élesztő, 1 csipet cukor, 1 tömlős sajt, 15 dkg reszelt trapista sajt, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 3 teáskanál só, 1 nagy tejföl

Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, 1 csipet cukorral. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat. Belereszeljük a sajtot. Beletesszük a tömlős sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást és jól megfuttatott élesztőt. Ezeket összedolgozzuk, egy jó puha tésztát kapunk és legalább egy fél órát pihenni hagyjuk. Majd kinyújtjuk és szaggatjuk. Előmelegített sütőben 180 Celzíuszon sütjük.


A sütemény neve: Gluténmentes túrós-barackos

 

Hozzávalók. 6 db. tojás, ½ cs. sütőpor, 12 ek. kristálycukor, 6 ek. glutenix, (gluténmentes liszt), 6 ek. naturbit (gluténmentes liszt)

Krémhez: ½ l Hulala tejszín, ½ kg túró, 4 ek. porcukor, 1 doboz őszibarackbefőtt.

Elkészítése: A tojások fehérjét, sárgáját külön vesszük. A fehérjével kemény habbá verünk 1 ek. cukrot. A sárgáját és a többi cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és a sütőport. Mikor szépen összekevertük hozzá keverjük óvatosan a keményre vert fehérjehabot, és sütőpapírral bélelt tepsibe 180 Celzíuszon tűpróbáig sütjük. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, majd elkezdjük a túrót hozzáadagolni evőkanállal és ezt követően a kockára vágott őszibarackot is beleforgatjuk. A barackból 1-2 darabot félreteszünk a díszítéshez. Végül a porcukrot is belekeverjük. A kész krémet a kettéhasított tésztalap közé töltjük, majd megkenjük a tetejét is, és barackkal díszítjük.

Demeter Ildikó  – Újléta


A sütemény neve: Sajtos ropogós

 

Hozzávalók: 65 dkg liszt, kocka margarin, 1 ½ kiskanál só, 2 dl tejföl 20%-os, 1 tojás, 15 dkg reszelt trapista sajt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna. Ízesíthető darált köménnyel, csipet pirospaprikával

Elkészítése: A lisztet elmorzsolom a margarinnal. Belekeverem a sót, a szódabikarbónát a darált köményt, csipet pirospaprikát. Összekeverem. A sajtot citrom reszelőn lereszelem, a lisztes keverékben egyenletesen eloszlatom. A tejfölben a tojást elkavarom és hozzáadom a keverékhez. Összedolgozom. Hosszúkás rúddá formálom. Ujjnyi reszeléket vágok belőle, amiből 1 x 1 cm-es kockákat vágok késsel. A sütőt felforrósítom, belerakok 4-5 nyers tészta kockát, ráhajtom a tetejét. Kis idő múlva megfordítom a felhevült sütőformát. 5 mp. múlva felnyitom a felsőlapot, fémlapáttal kiszedem a világosra pirult tallérokat.

Székely Jánosné  – Újléta


A sütemény/torta neve: francia vörösboros meggytorta

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 csipet só, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, édesített tejszínhab, a díszítéshez

A krémhez: 4 dl 30 %-os tejszín, 1 csomag habfixáló, 4 evőkanál porcukor, 1 üveg magozott meggybefőtt, fél dl száraz vörösbor, 1,5 evőkanál zselatinpor

 

Elkészítése: A lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját és kevés hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Lefóliázva, hűtőben, 1 órát pihentetjük.

Lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy 22 centi átmérőjű kerek tortaformát, úgy, hogy 2-3 centis pereme is legyen.

 

Megtöltjük szárazbabbal, és 180 C-fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Mikor elkészült, kiszedjük belőle a babot, és kihűtjük. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és elkeverünk. A meggyet leszűrjük, a levét a vörösborral felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és zselatinport beleszórva, kevergetve feloldjuk.

A felét a tejszínhez adjuk, a meggy felével együtt, összekeverjük, és a kihűlt tésztába simítjuk. A tetejére tesszük a meggy másik felét, és hűtőben megdermesztjük. Ráöntjük a meggyzselé másik felét is, hűtőben újradermesztjük. Cikkekre vágva tálaljuk, édesített tejszínhabbal díszítve.

Elkészítési idő: 180 perc, mennyiség: 10 szelet, Költség 1200 forint

Gazsi Józsefné –  Újléta

 


 

A Süti fesztivál receptjeiből Dr. Patay Irén diabétesz ajánlásával.

Fatörzs torta – Joó Imréné – Földes

Hozzávalók:

1 db. 7 tojásból és 1 db. 5 tojásból készült piskótatekercs

Krém:

3 dl tejszín, 30 dkg. cukor, 4 ek. kakaó, 40 dkg. margarin

Elkészítése:

A piskótákat a szokásos módon megsütjük és feltekerjük. A tejszínt a cukorral és a kakaóval felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A margarint turmixszal habosra keverjük. A kihűlt tejszínt is habosítjuk, és apránként a margarinhoz adagoljuk. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótákat és próbálunk belőle fatörzsformát kialakítani. Az már a fantáziánkon múlik, hogy mennyire hasonlít a fatörzshöz a tortánk.

Adventi sütifesztivál Nagyrábé

Leveles pogácsa – Harangi Lászlóné Bihardancsháza

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 egész tojás, 1 kocka ráma, 1 kocka élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál zsír, ízlés szerint só, 2 p tejföl.

 

Elkészítése: Élesztőt langyos tejben megfuttatjuk. És hozzáadjuk a lisztet, a kocka rámát lereszeljük, hozzá adjuk, 2 pohár tejfölt, 1 tojást, és a zsírt, 2 evőkanál sót. És ezeket összedolgozzuk, míg a kezünk nem lesz tésztás. És utána letakarva 2 órát melegen pihentetjük. Utána elkészítjük, nyújtjuk, hajtogatjuk és közepes szaggatóval kiszaggatjuk. 1 tojást felverünk és a tetejét megkenjük. Előmelegített sütőbe 1/2 fél órát sütjük szép pirosra.


Káposztás lepény – Szabó Lajosné Bihardancsháza

Hozzávalók: 1 kg liszt, ½ l tej, 5 dkg élesztő, só, 2 kg káposzta

Elkészítése: Élesztőt felfuttatjuk a tejben, lágy tésztát gyúrunk. Kelés után nyújtjuk, zsírozzuk, dinsztelt káposztával lekenjük. Másik lapot nyújtunk rá, megint zsírozzuk és rátesszük újra a káposztát, tetejét befedjük tésztával, bezsírozzuk, bevagdaljuk.

Meleg sütőbe tesszük!


Sajtos kifli – Madar Józsefné Nyíradony

Hozzávalók:

Tészta: 70 dkg liszt, 7,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 dl olaj, 1 kispohár tejföl

Krém: 1 kocka ráma, 1 evőkanál só

Elkészítése: Az élesztőt a tejben és a cukrot felfuttatom, majd a tésztához a hozzávalókat összedagasztom. Dagasztás után 8 egyenlő részre osztom a tésztát és így kelesztem meg. Nagy lapos tányér nagyságúra nyújtom. Félreteszem és még egyet elnyújtok a sós margarinnal. Megkenem az egyiket a másikkal betakarom és 16 egyenlő részre osztom kis háromszögekre vágva feltekerem kiflinek tojásozom és sajtozom 180-200 C0 sütöm.


Sajtospogácsa – Szilágyi Jánosné Bihardancsháza

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg margarin, só, 3 dl tejföl, 1 cs. élesztő, 1 tojás, 20 dkg sajt, tej szükség szerint.

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalókkal összegyúrjuk. Ha megkelt a tészta, elnyújtjuk és kiszaggatjuk. Tojással lekenjük reszelt sajttal beszórjuk, sütjük.


Kefires kifli – Tóth Andrásné Bakonszeg

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 egész tojás, fél dl tej, pici cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 2 db. kefír, 25 dkg Ráma margarin, 2 kk. só. Trapistasajt a tetejére kb. 15-20 dkg.

Elkészítése: A fél deci tejbe pici cukrot teszünk, felfuttatjuk benne az élesztőt, Majd 70 dkg lisztet 2 egész tojással, az élesztős tejjel, 1 dl olajjal, 2 doboz kefírrel összedolgozzuk. 8 cipót készítünk belőle. Egyenként kb. 30 cm-es kör alakba kinyújtjuk, 25 dkg Ráma margarint 2 kk. sóval habosra keverünk, a kinyújtott tésztát a ráma 1/4-vel megkenni, rátenni a következő kör alakú lapot. Széleit jól lenyomkodjuk. 16 részre felszeleteljük. Vastag, szélénél kezdve kell feltekerni kifli formájúra. Fél órán át keleszteni. Tetejét megkenni tojással, sajtot kell szórni rá 200 C0-on sütőben sütni (64 db lesz belőle).


Vendégváró pogácsa – Incze Gézáné Bakonszeg

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 0,25 kg margarin, 1 pohár tejföl, 2 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, kis tej az élesztőt megfuttatni, jó csipet só.

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, elmorzsolom, hozzáadom a tojássárgáját, a tejfölt, és a megfuttatott élesztőt, a sót. Jól összedolgozom, majd azonnal kétszer elnyújtom, hajtogatom. A tészta tetejét bevagdalom, kiszúrom, tepsibe rakom, tetejét tojással megkenem, a tepsiben hagyom megkenni, kb. fél órát. Ha megkelt, középlángon sütöm.


Burgonyás pogácsa – Varga Imréné Nagyrábé

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 db. tojás, 1 nagy tejföl, 1 db. élesztő, 6 kk. só, 4 db. burgonya, 2 ek. zsír.
Elkészítése: A meleg burgonyát elkeverjük a tejföllel, bele tesszük az élesztőt, ha felfutott, hozzáadjuk a tojást, sót, zsírt, és a lisztet, jól összegyúrjuk egy fél órát pihentetjük. Aztán újnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, zsírozott tepsibe rakjuk, és jó meleg sütőben megsütjük.


Réteges mézes szelet

Hozzávalók:

Tésztához: 40 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 evőkanál méz, 10 dkg porcukor, 2 db. tojás, 5 dkg vaj

Krémhez: 5 dl tej, 6 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál natúr kakaópor

Elkészítése:

  1. A tésztához a cukrot, mézet, tojást és a vajat vízgőz fölött kevergetve felolvasztom, majd hozzáadom a szódabikarbónás lisztet is. A tésztát összegyúrom, három egyenlő részre osztom. A kihűlt tésztából három (sütőtepsi méretű) nagyon vékony lapot nyújtok, és egyenként, sütőpapíron, tepsi hátulján 160 fokon kb. 8-10 percig világosra sütöm.
  2. 2.A krémeshez a tejből és a lisztből sűrű krémet főzök. A vajat a kétféle cukorral habosra keverem, és hozzáadom a kihűlt krémhez. Az első lapra rákenem a krém felét, ráhelyezem a második lapot. A maradék krémbe kakaót keverek, rákenem a második lap tetejére. A harmadik lapot bevonom csokimázzal.
  3. Legalább egy éjszakán át állni hagyom. Hogy a tészta kellően megpuhuljon.

Hájas tészta – Lévai Károlyné Bakonszeg

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 50 dkg háj, 3 evőkanál ecet, 2 tojássárgája, ½ dkg só, 5 dkg cukor, kb. 2 1/2 dl víz.

Lekvár, dió a töltelékhez.

Elkészítése: A hájat az ecettel jól kigyúrjuk, és 25 dkg liszttel eldolgozzuk. Hideg helyre

tesszük. A megmaradt lisztből a tojássárgákkal, sóval, cukorral és langyos vízzel rétestésztát gyúrunk. Hólyagosra kidolgozzuk, lefedve egy fél órát pihentetjük. Aztán vékonyra kinyújtjuk, a téglalapra lapogatott hájat a közepére tesszük és a tésztát ráhajtjuk, előbb a magunk felőli részt, aztán a szembenit, majd a jobb oldalit a tetejére, a bal oldalit az aljára hajtjuk. Így hagyjuk pihentetni fél órát. Aztán ismét vékonyra nyújtjuk, újra hajtogatjuk az előbbiek szerint, majd ismét pihentetjük. Sütés előtt ½ cm vastagra nyújtjuk, hosszú kockára vágjuk, lekvárral, dióval töltve könyv alakúra hajtjuk!

Nyílásával egyfelé rakjuk tepsibe. Ismét pihentetjük félórát, majd forró sütőbe, nyíló részeivel befelé, erős lángon süssük


Ördögpirula – Ott Julianna Bakonszeg

Hozzávalók: 3 evők. méz, 1 evők citromlé, 1 evők porcukor, 1 evők rum, 15 dkg darált dió, 1 cs. csokireszelék

Elkészítése: A mézet, citromlevet, a rumot és a cukrot felforralom. Belekeverem a diót és hűlni hagyom. Végül formázom, reszelt csokiba forgatom.


Kürtőskalács – Balogh Jánosné Bakonszeg

Hozzávalók: kg liszt, 4 kanál cukor, 1 kis só, 6 dl tej, 1 cs. élesztő

Elkészítése: Az élesztőt megfuttatom 2 dl tejbe. 2 kanál cukorral és a lisztet, sót és a maradék cukor, só beleöntöm az élesztőt és a maradék tejet összegyúrom, és meleg helyt megkelesztem

izik kóróra tekerem, megkenem tojással, és cukros dióba forgatom és sütöm.


Cukormázas holdacska – Szilágyi Jánosné

Bihardancsháza

Hozzávalók: 10 db. tojás, 10 kanál liszt, 10 kanál cukor, 1 vanília, citrom héja, 1 kávés kanál sütőpor

Elkészítése: A hozzávalókból piskóta tésztát sütünk. Amikor kihűlt a tetejét bevonjuk a porcukor, vanília, rum és egy kis meggylé keverékével. Ha a cukor száradt egy kicsit, akkor pogácsa szaggatóval, félhold alakúra szaggatjuk.


Kapuciner kocka – Aranyi Mihályné Bakonszeg

Hozzávalók:

Piskótához: 8 tojás, 12 kanál liszt, 12 kanál cukor, 1 sütőpor, 4 kanál víz, 2 kanál kakaó

Krémhez: 40 dkg Ráma, margarin, 40 dkg porcukor, 2 kanál kakaó, erős presszókávé

A csokimázhoz: 10 dkg tortabevonó, 3-4 kanál étolaj.

Elkészítése: 2 csomag tejszínű puding, 0,5 l tej, 8 tojásból kakaós piskótát sütünk. 0,5 liter tejjel és 2 cs. tejszínízű pudingot krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A 40 dkg porcukorral és 40 dkg margarinnal és a kihűlt pudinggal krémet kavarunk. Megfelezzük. A fehér krémet rákenjük a piskótára. A másik feléhez kakaóport presszó kávét adunk, és kikavarás után rákenjük a fehér krémre. Tetejére csokimázt teszünk.

Méret: 32 X 42 cm tepsi.


Mézes zserbó karácsonyra – Kiss Piroska Bihardancsháza

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, csipetnyi sütőpor

Töltelék: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 20 dkg földieper lekvár, ízlés szerint citrom reszelt héja, vaníliás cukor.

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben kk. cukorral felfuttatjuk. A lisztet zsíradékkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, cukrot, tojást a csipet sütőport, vanília cukrot, reszelt citrom héját és jól kidolgozzuk. 3 cipót készítünk, méretre kinyújtjuk. Tepsibe rakjuk az első lapot. Megkenjük a házi földieper lekvárral, rászórjuk a darált diót, és így a következőt. A harmadik lap tésztával befejezzük, 1 órát pihentetjük. Sütőbe rakjuk, ha kihűlt csokimázzal bevonjuk.

Apró, hosszúkás hosszú szeletekre vágjuk és tálaljuk!

Mindenkinek jó étvágyat hozzá!


Mézeskalács muffin – Andristyák Józsefné Nyíradony

Hozzávalók: 2 db. tojás, 1 dl tej, 2 ek. méz, 10 dkg cukor, 0,7 dl olaj, 1 kávéskanál fahéj, ½ cs. muffin fűszerkeverék, ½ cs. sütőpor, 22,5 dkg liszt, 1 dl tej, tehetünk bele csokidarabokat.

Elkészítése: A tojást a vízzel a cukorral, habosra keverjük, majd beletesszük a tejet, az olajat, a fűszereket, összekavarjuk. Majd hozzáöntjük a lisztet, a sütőport, a csokidarabkákat, kikavarjuk. Muffin formába tesszük és sütjük.

12 db. muffint sütünk belőle.


Krumplis túrós – Andristyák Józsefné

Nyíradony

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 nagytejfel, 60 dkg liszt, 12 dkg zsír, 12 dkg porcukor, k. kanál szódabikarbóna

Krém: 30 dkg főtt krumpli, fél kg túró, 10 dkg margarin, 4 tojássárgája, 25 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 5 evőkanál kristálycukor

Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, 12 dkg porcukor, tejfellel, tojássárgával, szódabikarbónával, jól nyújtható tésztát gyúrunk. A tészta ¾ részét kinyújtjuk és félig megsütjük, erre jön a töltelék, 30 dkg főtt krumplit krumpli nyomón áttörjük a túrót is a 10 dkg margarinnal, 4 tojássárgával, 2 csomag vanília cukorral, 25 dkg porcukorral, jól kikeverjük és a félig megsült tésztára kenjük. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük ,5 evőkanál kristálycukorral és azt a túrós töltelékre kenjük. A tészta megmaradt 1/4 részéből berácsozzuk, tojással megkenjük és megsütjük.


Kráter – Czigle Sándorné Nyíracsád

Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg cukor, 1 csomag vanília, 1 dl tej, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 sütőpor

Pudinghoz: 2 cs. vaníliás puding, 9 dl tej, 6 evőkanál cukor

Máz: 3 drb. kis tejföl, 4 evőkanál porcukor, 1 vanília

Elkészítése: 5 tojássárgáját, 25 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 dl tejel, 1 dl étolajjal, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg liszttel jól összekavarunk, majd hozzáadjuk a sütőport és az 5 tojás fehérje kemény habját. Jól összedolgozzuk. 2 vanília pudingból 9 dl tejből, 6 evőkanál cukorból pudingot főzzünk és kihűtjük. Majd ha kihűlt vizes kanállal bele rakjuk a tésztára. Együtt sütjük. Ha már megsült, rárakjuk a tejfölt. 3 drb. tejfölt jól összekeverünk 4 kanál porcukorral, 1 vaníliával, rárakjuk a tésztára és még egy picit visszarakjuk a sütőbe.


Fahéjas szelet – Nagy Józsefné Nyíracsád

Hozzávalók: 3 ek. méz, 5 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 kk. fahéj, 1 k.k. szódabikarbóna, 1 dl tej, 45 dkg liszt

Elkészítése: 3 tojásból, 2 ek. vízből, 5 ek. cukorból, 5 ek. lisztből, 1 k.k. sütőpor piskótát sütünk

A hozzávalókat a liszt kivételével gőz fölött 5 percig kavarjuk és aztán a liszttel összegyúrjuk. 4 lapot sütünk. Aztán megsütjük a sárga piskóta lapot.

Krém: 3 cs. tejszín puding, 9 dl tej megfőzzük, ha kihűlt hozzáadunk 30 dkg porcukrot, 30 dkg margarint, 2 cs. vaníliás cukrot, jól összedolgozzuk és megtöltjük a lapokat. 2 barna lap, középre a piskóta és végül 2 barna lap. Tetejére csoki máz vagy porcukor.

Jó étvágyat hozzá!


Csiga mézes

Hozzávalók: 8 egész tojás, 2 dl méz, 30 dkg cukor, 1 kávéskanál fahéj, párszem szegfűszeg megőrölve, 45 dkg liszt, 2 sütőpor, 10 dkg darabolt dió.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat, a mézzel, a cukorral, az őrölt fűszerekkel habosra kavarjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojás fehérjét felverjük. A kikavart masszához apránként hozzáadjuk a felvert habot, óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet! Tepsibe öntjük, tetejére rászórjuk a darabolt diót. Előmelegített sütőben, lassan sütjük. kb. 40 percig, mert megég.


Karácsonyi fatörzs – Papp Gusztávné Bihardancsháza

Hozzávalók: 1 db. 6 tojásból készült piskótalap. 4 ek. pikáns lekvár (ribizli, szeder) 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, 1 narancs, 25 dkg margarin, 1 cs. vaníliás cukor, 3 ek. rum, 5 dkg dió, 15 dkg porcukor. Díszítéshez: 2 ek. reszelt fehér csokoládé, 1 ek. pisztácia vagy mandula.

 

Elkészítése: A piskóta lapot kiterítjük, megkenjük lekvárral. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A cukrot a tojásokkal, gőz felett, állandóan kevergetve felmelegítjük, kihűlésig habbá verjük. Egy kis lábaskát forró vízbe állítunk, beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk.

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A vajat habosra keverjük a vanília cukorral, az olvasztott langyos csokoládéval a narancs reszelt héjával és levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet végül a rumot.


Mézeskalács muffin – Andristyák Józsefné Nyíradony

Hozzávalók: 2 db. tojás, 1 dl tej, 2 ek. méz, 10 dkg cukor, 0,7 dl olaj, 1 kávéskanál fahéj, ½ cs. muffin fűszerkeverék, ½ cs. sütőpor, 22, 5 dkg liszt, 1 dl tej, tehetünk bele csokidarabkát.

Elkészítése: A tojást, a vízzel a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a tejet, az olajat, a fűszereket, összekavarjuk. Majd hozzáöntjük a lisztet, a sütőport, csokidarabkákat, kikavarjuk. Muffin formába tesszük és sütjük. 12 db. muffint sütünk belőle.