Projekt beszámoló
Mesés délelőtt, Bakonszeg (2017.05.16.)

Már negyedik éve hívjuk össze ide a bihari területre évente két alkalommal a meseszerető tagjainkat, és minden kedves érdeklődőt, akik szívesen töltenek el velünk egy mesés délelőttöt.

A meghívóinkon, plakátainkon a következő idézetet olvasható, ami nem véletlen.

„A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.”

Hiszen, ha visszaemlékszünk gyerekkorunknak azokra a perceire, mikor meséket hallgattunk, még ma is érezzük az izgalmat, és valami biztonságérzést, nyugalmat, elégedettséget, hogy a jó végül mindig győzedelmeskedik, és a rossz megkapja a megérdemelt büntetést. A mesékben már gyerekkorunkban szembesülhettünk azzal, hogy van jó, van rossz, és gonosz, de a jóság mindig legyőzi a gonoszságot! Nem kell gonosszá válni ahhoz, hogy győzedelmeskedjünk, viszont gyakran megtörténik, hogy a gonosz jóvá változik!

Most felnőtt korban ,talán nagyobb szükségünk van a mesékre, mint korábban bármikor. A mese elsősorban nem a konkrét történéssel segít, hanem az üzenettel, amely így szól: „Ne add fel! Minden vesztett helyzetből van kiút! Mindig van remény!”

A mese ott él mindenütt, mindenben és mindenkiben. A mese tanít és szórakoztat!
A mesehős mindig a legszegényebb, legkisebb, legelnyomottabb, de mindig jószívű, bátor, hűséges, szorgalmas, elmés és áldozatkész. Ő a legnemesibb emberi értékek hordozója és ez az, ami mindig a győzelemhez vezeti.
És ezt sugallják a mesék: Ha győzelemre vágysz, légy Te is ilyen nemes értékű ember, és győzedelmeskedhetsz!

A mai programon 52 fő vett részt, a megye 7 településéről.
Az önkéntes mesemondóink és a mesére vágyó közönség Biharnagybajom, Bakonszeg, Hajdúsámson, Nyíradony, Zsáka, Furta, Vekerd településekről érkeztek.
Összesen 23 mesét hallgathattunk meg.

A mesés délelőttre érkezőket pogácsával, teával, kávéval vártuk.
A rendezvényt egy tányér paprikáskrumpli melletti kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel zártuk.

A Mesés délelőtt a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete és a Bakonszeg Idősek Klubja szervezésével és a Bakonszegi Önkormányzat támogatásával jött létre.

Fejes Antalné helyi csoportvezető