Projekt beszámoló
Tolerancia nap – Karacs Ferenc Gimnázium, Püspökladány (2017.12.15.)

45 perces elméleti foglalkozás

A Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete (4025 Debrecen, Széchenyi u. 35-37. Képviselő: Szécsényi Lajos elnök).

„Az egyik fő feladatunk azon „egészséges” személyek érzékenyítése, akik jelenleg nem ismerik a fogyatékossággal élő emberek mindennapi életvitelét. A tolerancia napok keretében érzékenyítő előadásokat tartunk általános és középiskolákban, önkormányzati dolgozóknak és munkáltatóknak.”

A mozgássérült, vak és gyengén látó, valamint hallás sérült emberekkel érkeztünk közéjük.
Bemutattuk a Mozgáskorlátozottak HBM-i Egyesületét, működését, feladatait.
Rövid bemutatkozással beszéltünk önmagunkról, életképet mutatva a fogyatékkal élők hétköznapjairól.
Megtudhatták, hogyan kell megszólítani a sérült embereket és milyen módon lehet hasznos segítséget nyújtani számukra.

A gyerekek részéről őszinte érdeklődést tapasztaltunk. Kérdéseket tettek fel, amire őszinte válaszokat kaptak a fogyatékkal élő kollégáinktól.

Filmvetítéssel folytattuk az előadást. Ezzel is a fogyatékkal élők mindennapjaiba szerettünk volna betekintést nyújtani, a gyerekek érdeklődését felkelteni. (10 perc) Ebből a kis filmből láthatták, hogy a fogyatékos emberek is képesek teljes értékű életet élni.
Ezzel a programunk első fele véget ért.

Rövid szünet után gyakorlati tapasztalatokban részesülhettek a diákok. A különböző fogyatékossággal élők segédeszközeit próbálhatták ki. Ezzel még közelebb kerülhettek, még jobban érzékenyülhettek a fogyatékkal élők világa felé.

45 perces gyakorlati foglalkozás

A teremben három helyszínen próbálhatták ki a segédeszközöket, ezért a gyerekeket három csoportra osztottuk, körforgásban minden csoport mindhárom helyszínen kipróbálták az eszközöket.

1. Helyszín:
A mozgássérültek életét megkönnyítő segédeszközöket kipróbálták. Akadálypályán szlalomoztak. Bemutattuk, hogyan szedi szét egy mozgássérült a kerekesszéket pl. kocsiba való beszállásnál.

2. Helyszín:
A Hallássérültek speciális eszközeivel ismerkedhettek. Jelbeszéddel való kommunikációt látták. Kipróbálhatták a gyerekek a jelbeszédet a hallássérült kollégával.

3. Helyszín:
A látássérültek speciális eszközeit próbálták ki a gyerekek. Megmutattuk nekik milyen a Braille írással olvasni, majd bekötött szemmel próbáltak eljutni a célhoz.

A tolerancia napon 70 diák vett részt és érdeklődve figyelték a bemutatót, az elmondottakat és kérdeztek.
Örömünkre szolgált az iskola nyitottsága.