„Desszertek az ősz jegyében” süti fesztivál receptjei, Kölcse 2016.10.14.

Túrós süti

Hozzávalók: 500 g túró, 3 ek. porcukor, 175 g tejföl (12%-os), 5 ek. búzadara, 5 ek. kristálycukor, 1 db citrom reszelt héja, 5 db tojás, 100 g mazsola.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 0C-ra. A túrót összekeverem a tejföllel és a porcukorral.
  2. A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadom a kristálycukrot és a búzadarát, majd alaposan elkeverem. Ezután a túróhoz öntöm, hozzáadom a mazsolát és a citrom reszelt héját.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan a túrós masszába forgatom. Ezután a vajjal kikent és morzsával körbeszórt tepsibe öntöm.
  4. Előmelegített sütőbenkb.30-40 percig sütöm.

Csoki mázhoz a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.

Összeállítás= kakaós piskóta – krém – fehér tészta – csoki máz

A süteményt legalább 3 órára tegyük be a hűtőbe, azután szeletelhetjük. J

Bagosi Szilvia

Fantasztikus  sütemény

Hozzávalók:

Barna piskótához: 4 db tojás, 4 ek. cukor, 2 ek. olaj, 4 ek. víz, 4 ek. liszt, 1 ek. kakaópor

Fehér tésztához: 6 tojás fehérje, 220 g cukor, 100 g vagdalt, pirított dió, 1 meggykompót, 200 ml liszt

Krémhez: 6 tojás sárgája, 200 g cukor, 300 ml tej, 1 cs. vanília puding, 3 cs. vaníliás cukor, 250 g vaj

Csoki máz a tetejére: 160 g csoki, 20 g vaj, 50 ml meggylé cukrászhab „habtejszín”

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojások fehérjéjét a cukorral felkeverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és a vizet, végül az átszitált kakaót és lisztet. Felmelegített sütőben 180 fokon, 26*36 cm tepsiben megsütjük.
  2. A fehér tésztához a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.
  3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegett meggyet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük.
  5. A krémhez a tojás sárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.
  6. A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.

 

Bagosi Szilvia

Baka csók

Hozzávalók:

Tésztához:  6 db tojás fehérje, 12 dkg porcukor,  6 ek. víz, 6 tojás sárgája, 18 dkg dió, 6 ek. liszt, 1 cs. sütőpor

Krémhez: 20 dkg porcukor, 1 cs. vanília, 0,5 dl kávé, 2 tojás sárgája, 2 cs. Rama

Elkészítése:

Tészta:

6 tojás fehérjét, 12 dkg porcukorral, 6 ek. vízzel kemény habbá keverjük. Hozzáadjuk a 6 tojássárgáját és még egy kicsit verjük. Majd hozzákeverünk 18 dkg darált diót, 6 ek. lisztet és egy sütöport.

Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.

Krém:

20 dkg porcukrot, 1 cs. vaníliát, 0.5 dl forró fekete kávét, 2 tojássárgáját simára keverünk, ha már nem meleg, 2 cs. Rama-t adunk hozzá él elkeverjük. A kihűlt tésztára kenjük.

Tetejére 1 cs. mazsolát és keserű csokoládét reszelünk rá.

 

Molnár Péterné

Fekete Rózsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 1 db tojás, tej, sütőpor, szódabikarbóna, vanília, puding, 20 dkg mák

 

Elkészítés:

Hozzávalókból nyújtható tésztát gyúrunk, 6 egyenlő részre osztjuk, 4-be mákos tölteléket rakunk, feltekerjük, tepsiben megsütjük, elkészítjük a pudingos krémet.

Németh Tamásné

Hájas-tészta

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 40 dkg tisztított, darált háj, 2 kanál tejföl, 1 tojás, 1 dl bor, 1 ek. ecet, kk. só, kk. cukor, szódavíz

Elkészítés:

A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük. A megmaradt lisztet és a többi előírt anyagból rétes tésztát készítünk, 15 percig pihentetjük. Utána a tésztát hajtogatjuk és rákenjük a lisztes-hájat és aztán hajtogatjuk a tésztát jobbról balra, fentről, lentről. Így 20 percig pihentetjük hideg helyen, ezt a hajtogatást legalább 3x megismételjük. És ezért bármilyen süteményhez jó, mert sokfajta töltelékkel lehet tölteni, akár habrolót is tölthetünk dióval, mákkal, túróval, lekvárral.

Gajdos Péterné

 

Katóka:

Hozzávalók: – zsír, tojás, porcukor, tejföl, kakaó

Elkészítés:

 A hozzávalókból tésztát gyúrunk. 3 lapot sütünk, az egyik lapot cukros tejben áztatjuk, majd krémet csinálunk belőle, kakaót és rumaromát adok hozzá. A krémet a két lap közé keverem. A tetejére cukrozott tojást gőz fölött felverem, majd reszelt csokival díszítem.

Németh Tamásné

Madártej szelet:

Elkészítés:

Tésztához: 8 tojás fehérje, 8 ek. cukor, 8 ek liszt, 1 cs. sütőpor; ezeket piskótaként megsütjük.

Krémhez: 8 tojás sárgája, 5 ek. liszt, 1 cs. vaniília puding, 8 dl tej, 2  cs. vanília cukor, 20 dkg porcukor; ezeket sűrű krémmé főzzük, majd a tűzről levéve belekeverünk 25 dkg margarint. Tetejére 2,5 l tejszínből kemény habot verünk és csokoládémázzal vagy csokoládé reszelékkel díszítjük.

Bíró Zoltánné

 

Egy tojásos paradicsomos szelet

Hozzávalók:

Tésztához: 10 ek. olaj, 10 ek. paradicsom, 1 db tojás, 1 cs. szalalkálé, 20 ek. liszt, 15 ek. porcukor.

Krémhez:25 dkg Rama, 15 dkg cukor, 3 dl tej, 3 ek. liszt, 5 ek.som lekvár.

Elkészítés:

Tészta:  Az olajat, a paradicsomot, a porcukrot összefőzöm. Beleteszem a szalalkálét és a lisztet. 4 részre kirakom vastagon lisztezett táblára egy kicsit összegyúrom és a tepsi hátoldalán, kinyújtva 4 lapba sütöm.

Krém: 3 dl tejbe 3 ek. lisztet összefőzök, hagyom kihűlni. Majd a Rama margarint a cukorral habosra keverem és a két krémet egybe kavarom.

Betöltés: 1 lap + krém + 1 lap + 5 ek. som lekvár + lap + krém + 1 lap

Máz a tetejére: 1 tortabevonót a mikróban megolvasztok 13 ek. olajat simára keverem és a tetejére rákenem.

Fátyol Lajosné

 

 

Elefánt könnycsepp

Hozzávalók: 7 tojás, 6 evk. cukor, 7 ek. liszt 2 dl tej, 20 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 3 ek. kakaó, 2 banán, 2 kanál étolaj, sütőpor, 1 vaníliás cukor.

Elkészítés:

Tészta: 6 tojás sárgáját 6 púpos kanál cukorral alaposan kikeverünk 5 ek. lisztet fél cs. sütőporral és 2 ek. kakaóval összekeverünk, majd a keverékbe szitáljuk. Óvatosan belekeverjük a 6 tojás keményre vert habját. Előmelegített sütőben sütjük ki, majd azonnal feltekerjük egy nedves, porcukorral meghintett konyharuha segítségével /ha hűl, akkor már törik/. Így hagyjuk kihűlni. Vigyázat, nem szabad kiszárítani!

Krém: 1 tojást 2 ek liszttel és 2 dl tejjel felfőzünk 20 dkg margarint 14 dkg porcukorral habosra keverünk, majd ha az előző krém kihűlt, a kettőt összekeverjük.  Elfelezzük a krémet, az egyikhez 1 ek. kakaót, a másikhoz 1 cs. vaníliás cukrot adunk. A tésztára először a világos krémet, majd a barnát tesszük, a közepébe 2 banánt, majd ismét felgöngyöljük. Folpackba tekerjük és hűtőben tároljuk. Pár órát állnia kell, hogy szépen lehessen szeletelni.

Smajda Attiláné

Emeletes élvezet

  1. réteg:

20 dkg darált keksz, 6 dkg lágy margarin, 6 dkg porcukor, kevés tej (kb. 1,5 dl)

A darált kekszet az átszitált porcukorral, a margarinnal és a fokozatosan hozzáadott tejjel gyúrjuk össze úgy, hogy egy linzer tészta keménységű masszát kapjunk. Egy tepsit szórjunk meg egy kevés darált keksszel, hogy a massza majd ne ragadjon bele. Erre lapítsuk rá a kekszes masszát.

  1. réteg:

50 dkg túró, 10 dkg porcukor (vagy ízlés szerinti mennyiség), 3 dl Hulala tejszín, 2 cs. vaníliás cukor.

A túrót keverjük össze a két fajta cukorral. A tejszínt verjük kemény habbá és keverjük hozzá a túrót, majd ismét simítsuk a kekszre.

  1. réteg:

2 cs. Aranka vanilliás krémpor, 5 dl tej, 2 cs.vaníliás cukor.

A 2 cs. krémporta tejjel gépi habverővel verjük keményebb krémmé. Minél tovább verjük a habverővel, annál keményebb krém lesz belőle. (kb. 10-12 percig)Ezt simítsuk a túrókrémre.

  1. réteg:

2dl Hulala tejszín.

A tejszínt verjük fel és kenjük a vaníliás krémre. Tetejére reszelt csokit szórtam.

Végül tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Kb. 1 óra múlva fogyasztható

Smajda Attiláné

Grillás szelet:

Hozzávalók:

Tésztához: 10 tojás, 10 ek. cukor, 9 ek. liszt, 1 ek. kakaó, sütőpor

Krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 cs. vanília pudingpor, 8 dl tej

Elkészítés: 6 tojásból világos piskótát sütünk és kétfelé vágjuk 4 tojásból barna piskótát. A tejbe megfőzzük a pudingot és hűlni hagyjuk, közben habosra kavarjuk a cukrot és a margarint, majd összekeverjük.

Grillázs: 10 dkg cukor, 10 dkg dió, 2 dkg margarin.

Olvassza fel a cukrot, majd adagolja hozzá a diót. Kenje a diós olvasztott cukrot a margarinnal két sütőlapra. Hagyja kihűlni, mikor hideg, törje össze mozsárban. Kétharmad részét a krémhez tesszük, a többit a tetejére szórjuk. Világos piskóta, krém, barna piskóta, krém, világos piskóta, krém és grillázs.

Czimmerman Miklósné

Jutka tekercs

Hozzávalók:

Tésztához: 6 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 e.k. liszt, 4 dkg kakaópor, 1 sütőpor, 1 db Rama kocka, 1 cs. vaília cukor.

Krém: 3 e.k. liszt, 1 tojás, margarin, ¼ l tej.

Ellkészítés:

Tészta: 6 tojás sárgáját kikeverünk 10 dkg porcukorral, majd 1 ek. lisztet, 4 dkg kakaóport, 1 sütőport és a 6 tojást külön felvert habját összekeverjük.

Krém: 3 e.k. lisztet, 1 tojást és diónyi vajat összekeverünk. Folyamatosan ¼ l tejet öntünk hozzá. Lassan, gőz fölött megfőzzük. Míg készül, 15 dkg porcukrot és Rama margarint kikeverünk. A krémet kettéosztjuk. Az egyik felébe vaníliás cukrot, a másikba kakaóport teszünk. A feltekert, kihűlt lapot előbb a vaníliás, aztán a kakaós krémmel megkenjük. Fogyasztásig fagyasztóba tesszük (kb. 1 órára). Vékonyra szeleteljük.

Lizák Béla

 

Lúdláb szelet

Hozzávalók: 3 dl tej, 2 tojás, 25 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1 kiskanál kávé, 6 kanál liszt, 1 kiskanál zselatin, 1 margarin, 1 vanília, magvalt meggy.

Elkészítés:

Tészta: 6 tojásból piskótát sütünk.

Krém:  A tejet, a tojást, a cukrot, a 3 dkg kakaót, a fekete kávét, a lisztet és a zselatint simára kikeverjük, és közben forrni tesszük a tejet, és ha felforrt, a tűzről levéve belekavarjuk a masszát és sűrű péppé főzzük.

Ha kihűlt, 1 Rama-t habosra kavarunk, a vaníliát, a kimagvalt befőtt meggyet lecsurgatva belekavarjuk a krémbe és a tészta tetejére kenjük.

Hernáczki Bertalanné

Olga almás

Hozzávalók:

Tészta: 8 tojás sárgája, 18 dkg porcukor, 3 kanál víz, 20 dkg liszt, ½ cs. sütőpor és 8 tojás habja, kevés kakaópor.

Krém: 25 dkg vaj v. margarin, 18 dkg porcukor, 2 cs. vanília puding por, 5 dl tej.

Elkészítés:

Alufóliával kibélelt tepsibe másfél kg almát szorosan egymás mellé szeletelünk (mint az uborkát).

Tészta: 8 tojásos sárgáját, 18 dkg porcukorral, 3 kanál vízzel kikeverünk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, ½ cs. sütőport és a tojás habját. A tészta anyagot két felé vesszük. Egyiket kakaóval szinezzük. Előszö a sárgáját, majd a barna masszát öntjük az almára és megsütjük. Amikor megsül, a tepsiből kifordítjuk és leszedjük róla az alufóliát.

Krém: 25 dkg vaj v. margarin, 18 dkg porcukrot habosra keverünk. 2 cs. vanília pudungból 5 dl tejjel pépet főzünk. Ha kihűl, a 2 krémet összedolgozzuk.

Máz: 10 dkg étcsokoládét, 5 dkg vajat felolvasztunk és a tészta tetejére kenjük.

 

Molnár Péterné

 

 

 

Penyigei szilvalekváros

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 12,5 dkg margarin, 1 kk. mézes fűszerkeverék, 1 tojás, 2 ek. méz, 1 kk. szódabikarbóna.

Elkészítés: ¾- ed részét tepsibe sütjük, megkenjük szódabikarbónával. A többi részéből rácsot készítünk, és a tésztát berácsozzuk és megsütjük.

Székely Lajosné

Rigó Jancsi

Hozzávalók: 6 tojásból piskótát készítünk 2 kanál liszt helyett 2 kanál kakaó, 3 dl tej, 1 egész tojás, 3 kanál liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj.

Krém: a tejet, a tojást, a lisztet sűrűre főzzük. A cukrot, a vajat habosra keverjük, aztán a kettőt összekavarjuk.

Máz: a vajat felolvasztjuk, hozzáadunk 4 dkg kakaót és ezt kenjük a tésztára.

A vaj helyett lehet Rama-t használni.

Dán Lászlóné

Pudingos diós

Hozzávalók:

Tészta: 8 tojás fehérje, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, 2 kanál olaj, dió, 2 kanál zsemlemorzsa.

Krém: 1 cs. vanília puding, 1 cs. csoki puding, 2 Rama, a tojás sárgája, Hulala a tetejére.

Elkészítés:

Tészta: A tepsit zsírozni, lisztezni, a darabos diót rászórjuk, hogy teljesen befedje a tepsit. A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és a dióra öntjük, megsütjük. Kiborítjuk a tepsiből a diós felével felfelé és erre csokit készítünk, amit ráöntünk a dióra.

Krém: A pudingokat külön-külön megfőzzük 2,5 dl tejjel a 4-4 tojás sárgájával és ízlés szerint cukorral, ha kihűlt belekavarjuk a Rama-t. A krémet kanállal rárakjuk, mint egy sakktáblát, a tetejére a kemény habbá vált Hulalát tesszük. Jó étvágyat!

Esze Károlyné

Sajtos kocka

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 liga margarin, 1 ek.  zsír, 1,75 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 2 db tojás sárgája, 2 kk. só, tetszés szerint köménymag, trapista sajt.

Elkészítés: A lisztet, a ligát és a zsírt összemorzsoljuk, beleöntjük a tejfölt és belemorzsoljuk az élesztőt, a 2 tojás sárgáját. Ezt kicsit összekavarjuk, hogy az élesztő a tejfölbe oldódjon. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tojással lekenjük és sajtot reszelünk rá. Szórhatunk szezámmagot is rá. Tetszés szerint vágjuk. Sütőpapiron takarékon sütjük. Sokáig, akár hetekig is eláll.

Szabó Pálné

Orchidea szelet

Hozzávalók:

Tésztához: 5 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált mák, 2 ek. liszt, ½ cs. sütőpor.

Krém: 5 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 dl tej.

Díszítéshez: 3 dl Hulala, 2 ek. kakaó por, 2 ek. cukor

Elkészítése:

  1. Az 5 tojásból felvert fehérjét elkeverjük a porcukorral, majd lazán belekeverjük a mákot és a liszttel vegyített sütőport. A tésztát 20*30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, 150 fokon, 15-20 perc alatt.
  2. A tejet a tojások sárgájával és a pudingporral sűrűre főzzük, kihűtjük, vajjal habosra keverjük, és a tésztára simítjuk.
  3. A tejszínbe keverve a kakaóport és a cukrot kemény habbá verjük. A sárga krém tetejére kenjük szépen, simán. A tetejére olvasztott csokit csorgatunk.

Jó étvágyat kívánok!

Smajda Attiláné

 

Szilvalekváros rácsos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vanília, 20 dkg porcukor, 3 db tojás, só, tej, szilvalekvár.

Elkészítés: liszt, só, sütőpor, vanília, porcukor. Ezeket összekeverjük. Beletesszük a zsírt és jól szétmorzsoljuk. Belerakjuk a 3 db tojás sárgáját és tejjel könnyebben gyúrható tésztát készítünk, 3 részre osztjuk. Zsírozott tepsibe az első részét elnyújtva belerakjuk. Megkenjük szilvalekvárral. Rátesszük a második elnyújtott lapot, megint megkenjük szilvalekvárral. A 3 db tojás fehérjéjéből és 3 ek. cukorból kemény habot készítünk és rákenjük a lekvárra. A harmadik rész tésztájából szívószál vastagságú tésztákat sodrunk és a tetejét berácsoljuk vele.

Fátyol Lajosné

Tornyocska

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 4 dkg kakaó

Krém: 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, alátét: tere-fere keksz

Elkészítés: Összedolgozzuk az alapanyagokat és készítünk belőle 31 db golyót, pici rumot is adhatunk hozzá. Porcukorba forgatjuk és formázzuk. A vajat, a cukrot, 1 vaníliát habosra keverem és megtöltöm vele a tésztát. Az aljára 1 db tere-fere kekszet rakok.

Czimmerman Miklósné

Sportszelet

Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 4 ek. kakaó, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 rum aroma.

Elkészítése: A tejet a margarinnal, a cukorral összemelegítjük, hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot, jól összedolgozzuk és közepes folpakkal bélelt tepsibe nyomkodjuk kb. 15 cm, és tetejére csoki mázat teszünk.

Gajdos Péterné

Tornyocska

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 4 dkg kakaó

Krém: 15 dkg porcukor,rum, 10 dkg vaj, vaníliás cukor, tere-fere keksz

Elkészítés:

Tészta: Ezt az anyagot összedolgozzuk és készítünk belőle 31 db golyót, pici rumot is tehetünk bele, porcukorba forgatjuk és formázzuk.

Krém: A porcukrot, a vajat és a rumot ízlés szerint vaníliás cukorral habosra kikeverjük és megtöltjük vele a tésztát. Alá tere-ferét teszünk.

Hernáczki Bertalanné

Tangó szelet

Hozzávalók:

Tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 db tojás, 1 ek. kakaópor, pici sütőpor, annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen.

Krémhez: 1 liter tej, 3 cs. vanília pudingpor, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor.

Elkészítés: Az összetevőkből 2 lapot sütünk a tepsi hátán. Ha krém kihűlt, egyik felét a két lap közé kenjük, a többit a tetejére. A tetejét gömbölyű babapiskótával kirakjuk, csokival lecsurgatjuk.

Kovács Józsefné

 

Tarkabarka szelet

Hozzávalók:

Tésztához: 40 dkg liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 2 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 1 egész tojás.

Krémhez: 3×3 dl tej, 3×1 csokis, vaníliás és puncsos pudingpor, 3×3 ek. cukor, 3×5 dkg margarin, 5 dkg csokibevonó a tetejére.

Elkészítés: Alaposan összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. Lisztezett deszkán 4 lapot nyújtunk ki belőle. Egy kivajazott, 30×35 centiméteres tepsibe egyengetjük, majd egyesével kisütjük előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt. A pudingporokat külön-külön a cukorral felfőzzük a tejben, majd még melegen beletesszük a margarint és jól elkeverjük. Miután a tészta kihűlt, összeállítjuk a süteményt. A lapokat tetszés szerinti sorrendben rétegezzük a krémekkel. Az első tésztalapot megkenjük a még meleg csokipudinggal, majd ráhelyezzük a második lapot, amit megkenünk a vaníliás pudinggal. Jöhet a harmadik tésztalap, amit végezetül a csokoládékrémmel töltünk meg. A sort a negyedik tésztalappal zárjuk. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük kihűlni. A sütemény tetejét bevonjuk a gőz fölött megolvasztott csokibevonóval. Hűtőszekrénybe tesszük, és pár óra múlva felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés: csoki helyett porcukorral finomabb

Nagy Józsefné